Veilig handelen op de Marktplaats voor Particulieren
Dit is slechts een algemeen advies. U moet vooral logisch redeneren over datgene wat u aangeboden wordt. Of het te mooi is om waar te zijn, etc. Meestal zijn adverteerders en kopers op Marktplaats voor Particulieren | DirectVanEigenaar.nl wel te vertrouwen en wij beoordelen geplaatste advertenties zo goed mogelijk op zijn inhoud en bedoeling. Helaas zijn er altijd mensen met verkeerde intenties.
Om oplichting te voorkomen hebben wij een aantal tips voor u opgesteld.
Tips voor het veilig kopen
- Wees voorzichtig met het aankopen in het buitenland. Er zijn oplichters actief die producten voor een relatief laag bedrag aanbieden, u laat betalen, maar uiteindelijk krijgt u niets.
- Wij adviseren u niet via escrow service te betalen, vaak zijn dit oplichters uit het buitenland.
- Is de prijs van het product veel te laag? Bijvoorbeeld, er wordt een laptop aangeboden voor € 350, in de winkel kost deze warschijnlijk € 800. Met zo een aanbieding moet u zeer voorzichtig zijn. Meestal is de adverteerder dan van plan u op te lichten.
- Indien mogelijk ga het product eerst bekijken voordat u het koopt, vooral als het product een hoge waarde heeft. Spreek Voorbeeld: Er wordt wel eens iemand opgelicht die een laptop wil kopen, het geld geeft en de verkoper dan niet terug komt met de laptop. Vraag het adres en de naam van de adverteerder op. Als iemand probeert zijn gegevens achter te houden, wees dan extra voorzichtig.
- Probeer het telefoonnummer van de adverteerder te controleren door in de telefoongids te kijken of het telefoonnummer bij het door de adverteerder opgegeven adres hoort: www.detelefoongids.nl

- Heeft de adverteerder een gratis e-mailadres (bijvoorbeeld: hotmail, gmail, lycos, yahoo), vraag dan aan de adverteerder om een vast e-mailadres. Vrijwel iedereen heeft een vast e-mailadres bij zijn provider (@home, zonnet, planet, tiscali, xs4all, ziggo, enz.)
Tips voor het veilig verkopen
- Wees voorzichtig met het verkopen aan het buitenland. Er zijn oplichters actief uw producten willen kopen, maar waarbij de uiteindelijke betaling uitblijft.
- De veiligste manier voor het verkopen is dat de producten worden afgehaald of gebracht.
- Geef duidelijk de staat van het product aan, is het beschadigd of deels kapot vermeld dit dan duidelijk in uw advertentie. Er onstaan later dan geen problemen.
- Als u nog niet eerder aan de koper iets heeft verkocht, zorg er dan voor dat u eerst het geld hebt, zodat u daarna het product kunt opsturen.
- Maak duidelijk afspraken over de verzendkosten en een eventuele transport verzekering.
- U kunt bij het versturen van post, kiezen voor aangetekend versturen. U ontvangt dan een ontvangstbevestiging.
- Wees voorzichtig met betalingen via een escrow service, en betalingen uit of naar het buitenland.
- Indien u een e-mailbericht in het Engels ontvangt wees dan op uw hoede. Oplichting met een niet gedekte cheque komt helaas vaak voor.
Regels voor de (ver-)koop van kunst en antiek.
De meeste kunst en antiek goederen mogen legaal worden verhandeld, maar met de toenemende vraag naar kunst en antiek neemt ook de illegale handel in wettelijk beschermde kunst en antiek toe (dit noemen we cultuurgoederen). Ook kunnen gestolen goederen worden aangeboden.
Bij twijfels of goederen, product of dienst aangeboden dan wel verkocht mag worden raadpleeg dan de lijst met verboden verdachte objecten en artikelen en diensten.
Gelieve ons direct via dit formulier te informeren over door u vastgestelde dubieuze advertenties of adverteerders